#060 Samtal

maj 10, 2020 Bengt 3 comments

Ett samtal med Navid Modiri, värd för podcasten Hur kan vi? Vi pratar om konsten att lyssna, om egot som trånga skor, om att egots drivkraft är att överleva, om hur berättelsen om ”mig” hindrar lyssnande, om identifikation med egot som sätt att att hantera rädsla men som leder till mer rädsla, om konsten att inte bli kränkt, om att vara radikalt nyfiken, om varför det är jobbigt att prata med människor som inte tycker som jag, om att vara samtalsaktivist, om det goda samtalets innehåll: närvaro, lyssnande, förståelse och samarbetsvilja, om att våld leder till mer våld och hur våldsspiralen kan se ut, om hyckleriet i att godhetssignalera, om hur ett nej kan sluta i ett krig, om att våga se vilddjuret i sig, om samtal mellan män, om olika samtalsverktyg – och om man verkligen bör ha samtal med alla.

Om du vill veta mer om Navid eller komma i kontakt med honom kan du göra det via hans hemsida. Och här kan du lyssna på hans podd Hur kan vi?

3 Comments on “#060 Samtal

 1. Hej Bengt!
  Tack för din fina pod som jag brukar lyssna på på väg till jobbet. Det var ett intressant och inspirerande avsnitt idag – det med Navid. Klokt och insiktsfullt, fick många nya tankar efter det! Det jag funderar på är det här med maskulinitet och feminitet. Vad är det? Vad är det att ha maskulina egenskaper som man? Och feminina som kvinna? Är det inte bara så att vi, både män och kvinnor, ska få vara människor med hela spektrat av vad det innebär? Är det inte det att vi är liksom vingklippta som människor och att vi därför inte kan uttrycka allt vi är? Jag själv har svårt att tänka att jag som kvinna ska bejaka mina feminina sidor. Vad skulle det vara? Jag känner att jag vill kunna vara helt och fullt ut människa, att det är det jag strävar emot. Skulle vara så intressant att veta vad ni tänkte om det här, ni verkade vara så överens om det här med maskulinitet/ feminitet. Vad är det egentligen?
  Tack igen för ett intressant avsnitt! Vänliga hälsningar
  Katarina

  1. Hej Katarina, tack för dina uppskattande ord och din fråga. Jag såg den tyvärr inte förrän nu.

   Ja, både män och kvinnor ska få vara människor med hela spektrat av vad det innebär. Och det innebär bland annat att vara i kontakt med, bejaka och använda både sina maskulina och feminina sidor. Jag pratar ganska ofta om det här, du kan till exempel lyssna på avsnitt #008 och #015.

   Allt gott till dig/ Bengt

 2. Hej Bengt! Tack för ett mycket intressant avsnitt som gav mig flera aha-upplevelser! Att möta och reflektera kring sina egna triggers har hjälpt mig att bättre förstå andras perspektiv och hitta ett lugn i detta och i mig själv. Började lyssna på din podd för några dagar sedan och tycker den är så inspirerande så tack för att du finns! Varma hälsningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *